10 důvodů proč potřebujete osciloskop | Články | Blog.autodiagnostik.cz

10 důvodů proč potřebujete osciloskop

10 důvodů proč potřebujete digitální oscilskop

Už znáte 10 pragmatických důvodů, proč právě Váš nezávislý autoservis potřebujete digitální osciloskop? Víte, že můžete získat cenou konkurenční výhodu ve vaší lokalitě? Že díky osciloskopu můžete vydělávat více peněz?

Neexistuje měřící nebo diagnostický přístroj, který by dokázal v rámci testů elektrických komponent, digitální osciloskop v plné míře nahradit. Osciloskopem je možné provádět měření, která jiný přístroj nedokáže. Svou univerzálností se právem zařazuje mezi nejpoužívanější a nejužitečnější měřící přístroje vůbec.

Osciloskop v podstatě umožňuje diagnostikovi elektřinu vidět a tím pádem velmi rychle a jednoznačně určit nefunkční elektrický komponent. I když je osciloskop poměrně sofistikované zařízení poskytující obrovské možnosti využití, může jej využít i běžný mechanik. Prvním krokem ke zvládání základních učebnicových testů snímačů a akčních členů je chtít učit se novým věcem a pracovat na sobě.

Častou překážkou každého začátečníka se může zdát pořizovací cena digitálního osciloskopu. Dnes je vysoká pořizovací cena kvalitního osciloskopu už jen zažitá iluze. Přesvědčte se v našem internetovém obchodě.

Další překážkou muže být strach z používání na první pohled choulostivého zařízení, který může vést k jeho nevratnému poškození. Tyto překážky pomáháme našim zákazníkům překlenout, zaškolením do obsluhy, zapojování a základních dovedností. Základní zaškolení vč. podrobné technické dokumentace s vysvětlením nejdůležitějších typů oscilogramů je zdarma v ceně přístroje.

Odborná školení nabízíme ve spolupráci s odborným školícím střediskem společnosti MOTOR expert s.r.o.

10 důvodů, proč je důležité míti digitální osciloskop

  1. Nezávislost při odhalování závad
    9 z 10 nezávislých autoservisů má někde ve svém blízkém či vzdálenějším okolí diagnostika, ke kterému vozí auta, když, jak se říká „teče do bot“. Ovládnutí osciloskopu alespoň na základní úrovni Vám pomůže být více nezávislý.
  2. Úspora času a nákladů při řešení skrytých závad
    Většina skrytých závad na elektrických komponentech motoru je bez použití osciloskopu téměř neodhalitelná. Běžnou praxí pak bývá bezhlavá výměna nebo prohazování dílů. S tím je spojena celá řada dalších problémů, jako je čekání na dodavatele, nebo shánění komponent na vrakovištích a následné dohady jestli je díl vůbec funkční.
  3. Zvýšení efektivnosti využití času
    Díky osciloskopu spolu se sondami je možné testovat v podstatě každý elektrický parametr analogových snímačů nebo akčních členů. V krátkém čase jste schopni jednoznačně identifikovat problém a tím si ušetřit mnohdy zbytečné trápení bez úspěšného řešení. Šetříte tak čas nejen sobě, ale svým zákazníkům.
  4. Rozšíření nabídky vašich služeb
    Díky osciloskopu můžete rozšířit portfolio vašich služeb o speciální diagnostické testy komponent, které běžný servis nenabízí. Nepodceňujte správně podanou prezentaci naměřených průběhů Vašim zákazníkům. Každý Váš zákazník ocení, když mu spolu s fakturou a reportem ze sériové diagnostiky předáte i graf, nebo oscilogram diagnostikované závady.
  5. Zlepšení kvality vašich služeb
    Vždy je co zlepšovat a obzvláště to platí u kvality služeb poskytované v oblasti autoservisních služeb. Aktivní používání osciloskopu Vás posune o skok dále. Vaši stálí zákazníci si jistě všimnou, že problémy řešíte v kratším čase a zároveň ocení, že jim šetříte náklady na údržbu a opravu vozidel.
  6. Zvýšení návratnosti zákazníků
    Odměnou za Vaší snahu a úspěchy na poli diagnostiky závad Vám budou věrní zákazníci, kteří dnes otáčí každou korunu hned dvakrát, než ji pustí. Ojetých vozidel přibývá jak hub po dešti, ale opravdu dobrých nezávislých servisů je stále méně.
  7. Získání konkurenční výhody
    V Čechách i na Slovensku je stále málo automechaniků, kteří používají  osciloskop v každodenní praxi. Čím dříve rozšíříte svou specializaci a osvojíte si dovednosti související s používáním digitálního osciloskopu, tím dříve se dostanete s kvalitou služeb před své konkurenty.
  8. Zvýšení odbornosti vašeho pracoviště a vašich zaměstnanců
    V autoservisní branži jsou na každého automechanika soustavně kladeny vysoké nároky na doplňování odborných znalostí. Používání osciloskopu patří mezi základní diagnostické dovednosti, bez kterých se dnešní diagnostik nemůže obejít. Pokud Vám budoucnost Vašeho pracoviště není lhostejná a osciloskop nepoužíváte, nebo jej dokonce nevlastníte, pak je načase se nad tím vážně zamyslet.
  9. Rozšíření vybavení vašeho servisu
    Nákup automobilového osciloskopu je investice do Vaší diagnostické dílny Investice, která se Vám mnohonásobně vrátí, pokud se naučíte osciloskop používat. Výhodou je, že díky své univerzalitě osciloskop nikdy nezastará. Což se o většině sériových diagnostik říci nedá.
  10. Zvýšení prestiže vaší firmy v regionu
    Nejlepší a nejúčinnější reklamou je doporučení, které se šíří mezi lidmi přirozenou cestou. Dobré jméno nezískáte přes noc a nestačí mít pouze pěkný a velký servis. Nejdůležitější je získat si důvěru Vašich zákazníků, že je to právě vaše firma, která je při stanovení závady neobelže a nenaúčtuje podvodem peníze.

Současný i očekávaný vývoj v automobilovém průmyslu, klade stále vyšší nároky na kvalifikovanost zaměstnanců a pracovníků v navazujících oborových odvětvích. Obecným problémem, z pohledu vzdělávání automechaniků, je převážně malá ochota ke změnám, učení se novým věcem a v neposlední řadě i stárnoucí populace. Což je časovaná bomba.

Ačkoliv má Česká republika poměrně vyspělou automobilovou kulturu, většina automechaniků se stále spoléhá pouze na výstupy sériové diagnostiky. Servisní činnost pak spočívá spíše v postupné výměně náhradních dílů jako důsledku závady, nikoliv v přesné analýze závady a odstranění její příčiny. Úloha digitálního osciloskopu je bohužel stále podceňována.

Pavel Kloc on FacebookPavel Kloc on LinkedinPavel Kloc on RssPavel Kloc on Youtube
Pavel Kloc
Technická podpora
Specializuji se na předprodejní a poprodejní technickou podporu aftermarket sériové diagnostiky např. od výrobců Delphi, Hella-Gutmann, Secons a Ross-Tech a paralelní diagnostiky, zejména automobilových osciloskopů MTPro (mt-pro.cz) a Hantek (hantek.cz). Kontaktovat mne můžete na bezplatné lince+420 800 66 44 66 (dostupná i pro volající z SK).

2 Comments

  1. Petr napsal:

    Dobrý den. Jsem velice vděčný za tyto stránky. Krásně přehledné a vysvětlené. Osciloskop jsem zakoupil přes inzerci,protoze jsem netušil že existuje takovýto prodejce s podporou. Velice rád si u Vás zakoupim chybějící příslušenství.

  2. admins napsal:

    Děkujeme za pochvalu 🙂